GET Staff Blog

July 4, 2016

 

Describing Food  〜食べ物の表し方〜

 

Japanese food is one of the most delicious, unique, and beautifully presented cuisines in the world. When people come to visit Japan, what food do you recommend to them, and how do you explain it?

和食というのは世界基準でも美味しくて、独特で、盛りつけもすばらしい料理です。誰かが日本に訪れた時、どんな料理を薦め、どのように説明しますか?

How would you describe natto? tempura? Oyako-don?

納豆はどのように説明しますか?天麩羅は?親子丼は?

 

I would describe natto as fermented soybean. It’s slimy, healthy, and has a unique taste.

私だったら、納豆は発酵させた大豆と表現します。ネバネバしていて健康的で独特の味がします。

Today we’re going to look at some easy words to describe taste, texture, and appearance of some popular Japanese and non-Japanese food.

今回は和食やそれ以外の食べ物の、味や触感や見た目について表す簡単な単語を紹介していきます。

 

Let’s take a look at the most common adjectives to describe food texture and taste and some examples:

まずは触感や味を表す一般的な形容詞をみてみましょう。

 

sweet: desserts, red bean paste, strawberries,…
甘い:デザート、あんこ、イチゴ、・・・

sour: plum, lemon, vinegar, yogurt
酸っぱい:うめ、レモン、酢、ヨーグルト

spicy: kimchi, pepper, chili oil
辛い:キムチ、唐辛子、ラー油

salty: soy sauce, miso, shiokara
しょっぱい:醤油、味噌、塩辛

chewy: mochi, dried squid
噛み応えのある:モチ、するめ

bitter: goya, cacao, coffee
苦い:ゴーヤー、カカオ、コーヒー

bland: kognac, porridge
味気ない:こんにゃく、お粥

crispy: used to describe very thin foods; potato chips, fried chicken batter,
パリッとした:薄い食べ物に使います→ポテトチップス、フライドチキンの衣

crunchy: used to describe thicker foods; cookies, apples, peanuts,
サクッ(カリッ)っとした:上記より厚い食べ物→クッキー、リンゴ、ピーナツ

fluffy: donuts, cake, anpan
フワッとした:ドーナツ、ケーキ、あんパン

fermented: kimchi, natto, miso, sake
発酵させた:キムチ、納豆、味噌、酒

juicy: many fruits, koya-tofu, oden
ジューシーな:果物類、高野豆腐、おでん

oily: fried chicken, kushi-katsu,
油っぽい:フライドチキン、串カツ

flavourful: Matsutake mushroom, garlic, sake
風味豊かな:松茸、にんにく、酒

raw: sashimi, salad
なま:刺身、サラダ

smelly: natto, miso soup, cheese
においがする:納豆、味噌汁、チーズ

soft: oden, tofu
柔らかい:おでん、豆腐

tasty / delicious: Ramen, chocolate
おいしい:ラーメン、チョコレート

strong taste: natto, blue cheese
強い(濃い)味:納豆、ブルーチーズ

creamy: custard, yogurt, chawamushi
クリーミー:カスタード、ヨーグルト、茶碗蒸し



Let’s look at a few words to talk about how food is cooked!

では、どのように調理されているかをみてみましょう!

raw: not cooked!
なま:未調理

boiled: edamame, noodles, nabe
茹でた:枝豆、麺類、鍋

steamed: gyoza, nikuman
蒸した:餃子、肉まん

baked: castella, cake
焼いた(オーブンなどで):カステラ、ケーキ

pan-fried: yaki-soba, okonomiyaki
焼いた(フライパン・鉄板などで):焼きそば、お好み焼き

deep-fried: kushi-katsu, croquette, karaage
揚げた:串カツ、コロッケ、唐揚げ

grilled: yaki-niku
焼いた(網などで):焼き肉

 

 

Key Phrases

So using these words above let’s try and describe some popular Japanese foods.

では上記のことばを使って、人気の和食を説明してみましょう。

tempura: Tempura is lightly-battered, deep-fried seafood, meat, and vegetables.
天麩羅:天麩羅は、衣をつけて油で揚げた魚介や肉や野菜です。

edamame: Edamame is boiled soybeans. It’s usually boiled in salty water.
えだまめ:枝豆は茹でた大豆です。通常、塩を入れて茹でます。

mochi: Mochi is Japanese rice cake. It’s chewy and used in many desserts and dishes.
もち:モチは日本の米加工品。もちもちしていて色々な料理やデザートに使えます。

sashimi: Sashimi is raw fish or meat.
刺身:刺身は生魚、もしくは生肉です。

sukiyaki: Sukiyaki is boiled (seared) beef and variety of vegetables in “Warishita (premixed sauce)”. It’s cooked at your table.
すき焼き:すき焼きは焼いて「割り下」で煮た牛肉や色々な野菜です。テーブルで料理します。

himono: Himono is dried fish. It’s salty and chewy.
干物:干物は干した魚です。しょっぱくて歯ごたえがあります。

teppanyaki: Teppanyaki is grilled meat and vegetables.
鉄板焼き:鉄板焼きは、鉄板でジュウジュウ焼く肉や野菜です。

 

 

Have you ever gotten a problem describing about Japanese dishes? How did you describe those unique Japanese foods? If you want to know how to describe some other Japanese food, please ask in the comments section! We’d love to hear your thoughts and ideas.

和食を説明しようとして困ったことはありますか?独特な和食はどのように説明しましたか?他になんと表現すればいいかわからない和食アイテムがあれば、ぜひコメントを残してください!みなさまの貴重なアイディアをお待ちしています。


Thanks for reading and see you next time!

最後まで読んでいいただき、ありがとうございました。また次回お会いしましょう!

 

 


 

☆★☆★☆★☆★ 過去の記事はこちらからどうぞ!タイトルをクリック↓↓↓☆★☆★☆★☆★☆

   ☆★☆★☆★☆↓↓↓Click the title below for more blog entries!!☆★☆★☆★☆

June 20, 2016 Recommendations

         (あなたのオススメ)

June 6, 2016 Getting confused by Japanglish

          (和製英語=ジャパングリッシュによる困惑)

May 24, 2016 How to start a conversation with someone on a train who seems lost…

         (電車で迷っている人を見かけた時の会話の始め方・・・)